Geschiedenis

Geschiedenis van de pannenkoek
Pannenkoeken zijn waarschijnlijk de eerste bakproducten in onze westerse beschaving geweest. Een mengsel van fijngewreven graan werd vermengd met water op een gloeiende steen geschept en zo ‘gebakken’. Later kwamen er vele verfijningen. Zo werd het water vervangen door melk en werd het beslag verrijkt met eieren.
In Nederland is de pannenkoek van oudsher geliefd. In zeer oude kookboeken komen al talloze varianten voor op de ‘gewone’ pannenkoek bijvoorbeeld een pannenkoek met bokking, rietperen of met nootmuskaat en foelie. In sommige streken van ons land werd de pannenkoek als ontbijt gegeten en door de mannen op het land zelfs in de koffie gesopt.

Ons pand

Ons pand heeft een rijke historie die helemaal terug gaat naar de middeleeuwen. Oorspronkelijk was het achterste gedeelte van ´t Hoogstraatje een middeleeuwse burcht. Gemeente Nijmegen heeft een aantal jaren geleden onderzoek uitgevoerd in het pand. Door onderzoek te verrichten op de houten balken is vast komen te staan dat het pand kort net na 1332 moet zijn gebouwd. Deze datering maakt het absoluut zeker dat het gaat om het huis van Johan Moliart, rentmeester en kanselier van Reinoud II, hertog van Gelre. Hiermee is één van de belangrijkste panden van middeleeuws Nijmegen geïdentificeerd. Moliart was na de hertog de machtigste man van het land en de belangrijkste man aan het hof van Gelre. Johan Moliart en oudste huis van Nijmegen

De kelder van ‘t Hoogstraatje van deze middeleeuwse burcht is nu een speelkelder voor de kleintjes. Via deze kelder kun je door piepkleine gangetjes naar het suikermijnen van de Foppertjes. Dat leuke volkje maakt voor ons de poedersuiker die zo lekker is op de pannenkoek.

 

Straat
De straatnaam ‘Hoogstraat’ vindt in u veel steden terug. De straat kreeg eenvoudig zijn naam omdat het de hoogst gelegen straat in de stad was. Tot voor de 2de wereldoorlog was de Hoogstraat in Nijmegen ook echt een straatje. Er stond nog een huizenrij voor de huidige bebouwing. Bij het grote bombardement in ’44 zijn deze huizen vernietigd en verdween op die manier het straatje  en mochten de panden, o.a. die waar nu ‘t Hoogstraatje gevestigd is, uitkijken het Valkhofpark en de Voerweg.

F18039